master04_image001

Tre grensefjell

 

 

Hevillen grenspunkt small.jpgHevillen small.jpg

 

 

 

 

 

 

Hevillen

Hevillen er et av få steder i landet hvor 4 kommuner møtes,

─ Trondheim, Malvik, Selbu og Klæbu kommune har felles grensepunkt her.  Fra toppen, 412 moh, er det en fin utsikt til blinkende vann og skogkledde åser i alle kommunene. Sørover ses Brungfjellet, Kråkfjellet og Store Rensfjellet, videre østover Eggafjellet, Bringen, Fongen og Ruten, og i nord skimtes Meråkerfjellene.

 

Klæbu har grense mot Malvik. Hvor lang er den?

 

Kart

 

Thumb-Storskrymten.jpg

 

Thumb-Storskrymten 2.jpg

 

 

 

Storskrymten

Sør-Trøndelags høyeste fjell, 1985 moh.

På toppen møtes kommunene Oppdal, Sunndal og Lesja, i henholdsvis Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal og Oppland fylke.

 

 

 

 

 

 

Utsikten er storslått, mot øst ligger Snøhetta og Svånåtindene, og langt i sørøst Rondane. I nord Høgtangen og Snøfjellskollan, og lenger bak skimtes noen av toppene i Trollheimen. Vestover og ganske nært, Grønliskardtinden, Geitåhøi og Sørhellhøi før Romsdals ville fjellverden overtar.

Sørover mot Lesja finner vi Stortverråtinden og Mjogsjøhøi, og langt der nede danner Jotunheimen en mektig horisont.

 

Kart

 

Varden paa Reinsfjellet small.jpg

 

 

 

Klikk på bildene

Store Rensfjellet

Store Rensfjellet var engang Klæbus høyeste fjell. Her møttes 5 kommuner/sogn ifølge kartet fra 1939. Ikke langt fra varden lå det en merkestein hvor det sto skrevet at sognene Flå, Horg, Singsås, Selbu og Klæbu møttes her.

Så en dag i 1950-åra ble merkesteinen rammet av et ”lynnedslag”, sprengt til småstein og spredd i alle retninger. Det ble grensetvist av slikt, dom falt i saken og Klæbu ble forvist ned fra toppen, helt ned i Oksdalen.

Toppen tilhører idag Midtre Gauldal kommune.

Varden på Store Rensfjellet er imponerende stor, og utsikten er fantastisk, som på denne fine dagen. På vårsnøen er det mange som avslutter skisesongen med en tur til Rensfjellet, 941 moh. Klæbus høyeste fjell er Kråkfjellet 816 moh. og ligger et par km. mot nordvest.

 

Kart 1939

 

Tilbake