master04_image001

 

Peder Eggen - en av sonofrene i 1942.

Peder Eggen.jpg

 

Peder Eggen var født i Selbu i 1889, og flyttet som ung mann til Klæbu.

Han var i 1942 ansatt som byggeleder i et Trondheimsfirma som hadde fått i oppdrag å bygge opp igjen transformator-stasjonen ved Thamshavnbanen på Bårdshaug.

Banen ble den 5. mai sprengt av en gruppe fra Kompani Linge. Eggen ledet oppbyggings-arbeidet, og ble kjent for å være lite vennlig innstilt overfor tyskerne og Nasjonal Samling; det gikk rykter om at han sørget for at arbeidet gikk tregt.

Henry Rinnan opplyste under rettssaken mot ham etter krigen at han hadde oppsøkt Eggen og utgitt seg for å være Lingekar, og luftet tanken om en ny sabotasjeaksjon. Eggen gikk ikke i fella, men Rinnan rapporterte likevel til Gestapo at han var sterk motstander av tyskerne og NS.

 

 

Minne Peder Eggen.JPG

 

Eggen ble arrestert ved Bårdshaug på Orkanger, på kvelden den 6. oktober 1942. Tyskerne hadde først arrestert feil mann, elektriker Knut Eggen - Peder Eggen ble tatt når denne misforståelsen var oppklart.

Han ble så ført til Misjonshotellet i Trondheim, og derfra senere om kvelden til Falstad, hvor han ble henrettet sammen med de ni andre 'sonofrene' i Trøndelag.

En minnesten etter Peder Eggen, 'reist av bygdefolk', står på Klæbu kirkegård, og blir bekranset 17. mai hvert år.

Les mer om : 

 Sonofrene i Trøndelag

 Unntakstilstanden i Midt-Norge 1942

 Våre Falne  -  (Bd. 1, s. 489)

 Minnesermoni Kristansten festning 8. mai 2010