Rasjoneringskort |
|
Klikk
på kortene |
Ved kgl. res. 1. september 1939 ble det gjennomført rasjonering
på bl.a. kaffe, sukker, korn- og melvarer, samt kull, koks, bensin og
smøreolje. Under den tyske okkupasjonen ble rasjoneringen enda mer
omfattende. Den kom snart til å gjelde brød, fett, te, kokesjokolade, kakao,
kaffeerstatning, kjøtt og flesk, egg, melk og melkeprodukter. I løpet av 1942 ble rasjoneringen utvidet til poteter og alle
typer grønnsaker, som da nesten var forsvunnet fra markedet. Restriksjonene på
brennevin og tobakk ble opphevet i begynnelsen av 1946. Rasjonering av
matvarer fortsatte imidlertid langt inn i etterkrigstida. Rasjonering av
smør, melk, fløte og andre melkeprodukter varte til høsten 1949 og for kaffe,
te og sukker til høsten 1952. Kortrasjoneringen for tekstiler fortsatte til
1954. Reguleringen av boligbygging og bilsalg varte helt til 1960. Prisregulering og fordeling av
matvarer foregikk gjennom et detaljert system. I hver enkelthusholdning ble
barn og voksne tildelt rasjoneringskort, mens anstalthusholdninger, sykehus,
restauranter, bakerier mv., samt detaljister fikk anvist gjeldende rasjoner
fra den kommunale forsyningsnemda. Industrielle bedrifter fikk anvisninger av
Direktoratet for proviantering og rasjonering. Gravide og folk med tungt kroppsarbeid, som for eksempel
skogsarbeidere eller anleggsarbeidere, fikk tilleggsrasjoner. Spedbarn og
syke ble også spesielt tilgodesett. Enkelte skal ha skaffet seg diagnosen
magesår for å spe på familiens kosthold med ekstra melk og loff. I spesielle
situasjoner som ved bryllup eller begravelse, kunne man få tildelt ekstra
rasjoner. Det fantes også egne kort for reiser, som f.eks. ”reisebrødkort”. Det var kvinnene som i
det daglige møtte rasjoneringen, og som dominerte i køene foran
forretningene. Fra tidlig om morgenen møtte de fram, i håp om å få varer som
var annonsert. Kaffe og sukker Med hjemmel i kgl. res. 22. september 1939 ble det fra 8.
november 1939 fullstendig rasjonering av sukker og kaffe. Man kunne ikke
kjøpe eller bruke mer enn gjennomsnittlig 200 gram sukker pr. person pr. uke.
Kafferasjonen var på 50 gram. Kaffen forsvant fort ut av handelen, og man
fikk kaffe-erstatning som også måtte rasjoneres på egne kort med 50 gram pr.
person pr. uke. Rasjoneringen av sukker, sirup
og glukose, samt kaffe og te ble opphevet fra 01.09.1952 ved bestemmelser
gitt av Handelsdepartementet 29.08. Bortsett fra sydfrukter, var dette de
siste matvarene som var rasjonert. Nyheten ble ikke møtt bare med begeistring. Subsidieordningen
ble nemlig samtidig opphevet, og prisene steg. Kaffe kostet i 1952 16 kroner
pr kilo! Under rasjoneringen ble kaffen solgt for halvparten av
markedsprisen, mens prisen på sukker lå en krone pr. kilo under
markedsprisen. Mellomlegget ble dekket av Prisdirektoratets utjamningsfond
gjennom inntekter fra eksportavgiftene. Kilde:
Arkivverket/Statsarkivet |
|
|
|
|
||
|
Kaffe og
sukker ble først frigitt 1. september 1952. Kaffe kostet da 16,- kroner kiloen ! |
|