master04_image001

 

                                   Boka om Sjøbygdmarkene

 

Forside.jpg

Nå er den her (2011), boka om Sjøbygdmarkene, som Klæbu historielag har utgitt sammen med Selbu og Tydal historielag. Det er første gang historielaget i Klæbu utgir ei praktbok som dette, og det er første gang laget har et så omfattende samarbeidsprosjekt med et annet historielag.

Prosjektet ble startet i  2006 av daværende leder i Selbu Tydal historielag, Gjertrud Evjen, som lanserte idéen om et samarbeid med Klæbu.

Et utvalg fra begge lagene møttes ved Småvatna, og høsten 2007 ble det nytt planleggingsmøte på Grendstadvollen. På dette møtet ble det for øvrig bestemt at en skulle bruke navnet ”Sjøbygdmarkene” som fellesbenevnelse for områdene i prosjektet. Målet for prosjektet var å beskrive området og virksomheten i dag og i et historisk perspektiv. I 2008 skulle ”utmarksprosjektet” resultere i en enkel trykksak. I stedet ble det ei innbundet bok på 160 sider, med ca. 240 bilder/illustrasjoner og vel 60 artikler levert av 15 skribenter.

 

 

Noen smakebiter fra boka.   -   Klikk på bildene

Innhold 1.jpgFlora 1.jpg    

Vollene.jpg,Rensfjellet.jpg,Storvilt.jpg
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Boka ble lansert for pressen tidligere i høst på Radiomuseet i Selbu.

F. v. Jon Høiås (prosjektleder Selbu/Tydal historielag), Odd Svelmoe (leder Selbu/Tydal historielag), Eivind Unsmo (redaktør for boka), Jan Bjarne Kulseth (Selbutrykk), Håvard Huseby (leder Klæbu historielag) og Ivar Skei (prosjektleder for Klæbu historielag)

 

 

 

 

Vi tar med litt av innledningen:

. . Både i Klæbu og Selbu brukes Sjøbygda som navn på grendene ytterst ved Selbusjøen. Utmarksområdene på sørsida av sjøen lengst vest i Selbu, tilhører i stor grad bruk fra disse grendene, mens Brungmarka for det meste eies av bruk i Klæbu. Det er ingen felles benevnelse på dette store området, som består av Brøttemsmarka, Brungmarka, Hånnåmarka, Renåmarka od Håmmårsmarka. Et naturlig samlende navn ble da ”Sjøbygdmarkene”, med undertittel: Fra Selbusjøen til Rensfjellet.

Fra Hammer til Klæbu-grensa er det ca. 15 km., om en tar korteste sjøveien. Fra Selbu-grensa til Brøttem er det ca. 8 km, og fra Selbusjøen til Rensfjellet om lag 12 km. i luftlinje. Arealet som denne boka omhandler er på om lag 140.000 dekar, hvorav omtrent halvparten i hver kommune. . .

 

Boka koster 300,- og er å få kjøpt på biblioteket, eller ved henvendelse til et av historielagene.