master04_image001

Familiefriluftsdag på Teigen

 

Etter noen år med hustrigt vær, kunne Klæbu Historielag tilby klæbufamiliene en frilufts-dag under sol og blå himmel, noe som satt de besøkende i godt humør i det vakre museumsmiljøet.

Speideren.jpg

De var kommet for å få med seg en herlig dag med alt fra kongelige herjinger til speider-karusell, gamle spennende traktorer, motorer, mye godt å spise, og publikum fikk en fin dag på Teigen.

- Vi er veldig væravhengig, så dette var jo helt topp, sa historielagets formann Lars Braa, mens han gikk rundt blant de besøkende og smilte bredt.

Det var også lagt opp til en kunnskapsfylt tipsrunde over temaet lokalhistorie.

- Ja, her er det mye klæbukunnskap å bryne seg på, smilte Laila Krengnes, og krysset av for ”Lysklett” på spørsmålet ”hvor ligger Godagsberget”.

Ingebjørg og Kong Sverre

Ved museumsporten sto Ane Teia, og vi ble lynraskt forflyttet til midten av 1800-tallet, da hun var den siste butikkdamen her på Teigen.

Bak Ane skjulte historieeksperten Ingebjørg Forsberg seg, oppvokst på Bjørklia, men bosatt i Østersund i de senere år. Hun er stolt av å fortelle at hun er 11. generasjon klæbygg, helt siden stamfaren Jon Svensson flyttet fra Jämtland til Klæbu i 1640, og etablerte det som skulle bli Forsethgården.

 

 

 

- På Teigen ble det en høytidsstund for alle besøkende da hun ga et spennende innsyn i Kong Sverres ferd for å ta makten. Det ble en litt voldsom tur gjennom Klæbu og Selbu, ja faktisk rundt hushjørnene på Ingebjørgs hjemgård.

Sverre og birkebeinerne dro via Østersund og fylte på hæren sin med jemter, før han dro over grensen for å ta Nidaros. Erling Skakke sørget raskt for at Sverre kom på andre tanker. Sverre ble jaget ut av byen og havnet i Klæbu.

- Vi vet at det sto et slag på Aunflata ovenfor Bjørklia. Der fekta og sloss han, og dro senere med selbyggenes båter til Selbu, fortalte Ingebjørg, blant mye annet.

Populære aktiviteter

På plenen ned mot sjøen tilbød speiderne ulike aktiviteter, med bl. a. en populær karusell.

- Vi tar dette som en rolig speidertur, og ligger her i to netter, fortalte speiderleder Tore Berg Schnittler.

Lokomobil.jpg

På plass var også motorhistorien, representert av motorsager fra 1938 og framover. Og ikke minst traktorer, motorer og dampmaskinen ”Foster” med 22 hestekrefter fra 1904. Den eies av museet og ble vist fram av Helge Østerberg.

- Dette ble jo riktig trivelig konkluderte Lars Braa, og gjorde som mange andre; forsynte seg med rømmegrøt.