Tekstboks: Vi dro til Eidsvoll
10.-12. okt. 2014

Riksforsamlingen 5.jpg

 

Riksforsamlingen 7.jpg

 

Riksforsamlingen 6.jpg

 

Riksforsamlingen 2.jpg

Eidsvoll-eden 20. mai 1814:

’Enige og tro inntil Dovre faller’

 

 

Signartur paa Grunnloven Thumb.jpg

Signaturene på Grunnloven

Søndre Tronhjems Amt

J.H. Darre  -   A. Rambech   -   L.L. Forsæth

 

Det er ikke hver dag at 49 klæbygger "setter beina" på Eidsvolls jord, men det skjedde faktisk i forbindelse med historielagets høsttur 10 – 12. oktober. Et fåtall hadde fra før besøkt den restaurerte Eidsvolls-bygningen, men alle de historisk interesserte trønderne hadde rimelig bra kunnskap om hva som hadde skjedd april-maidagene 1814.
Så stod vi 49 utenfor Carsten Ankers flotte bygning i solskinnet lørdag 11.10. En herskapelig «villa» som har betydd så mye for Norges historie. Her hadde bl.a. presten i Klæbu, Jacob Hersleb Darre, og bonden Lars Larsen Forseth – for vel 200 år siden deltatt i drøftingene om Norges grunnlov. Det var en fin opplevelse for oss alle å bli guidet omkring i bygningens lokaler; - spesielt i Rikssalen hvor samtalene hadde foregått. Litt morsomt var det også å få et innblikk i «mat- og drikkerasjonene» som delegatene hadde fått «tildelt».

Ikke bare Grunnlovsbygningen ble vi «presentert» for 11. oktober, men også stedet for Eidsivatinget og den vakre Eidsvoll kirke fikk vi oppleve - før det var tid for festmiddag på vårt overnattingssted, Rica Gardermoen.
Alle har vi «forhold» til trubaduren og forfatteren Alf Prøysen(1914-1970). Ingen kan glemme barnetimene med «Åh, du gode sparegrisen min». Turprogrammet søndag 12.10. innbefattet en stans ved Prøysenstua og Prøysenhuset på Ringsaker.

Men før vi nådde frem til husmannsplassen ved Rudshøgda - var det tid for vel en times omvisning ved Hedemarkmuseet og Domkirkeruinene på Hamar. Et flott glasstak var nå montert over restene av den gamle domkirken. «Et slikt glasstak, selvsagt litt mindre, burde vært plassert over Forseth Mølle», foreslo flere av turdeltakerne.

Så tilbake til «Prøysens rike». Det var interessant å få oppleve hvor nøkternt en husmannsfamilie levde og bodde tidlig på 1900-tallet og utover. Selv om det alltid fantes mat til Alf og hans søsken, var det ingen selvfølge at det til en hver tid var rikelig med rasjoner. Men: Samholdet var kanskje viktigere/bedre på den tiden enn i dagens velferdssamfunn.

Etter turens siste lunsj på Rudshøgda Kro, kunne vi mette og fornøyde slappe av i Nettbussen med Torbjørn Lium i førersetet. Selv om våre mager nå var rimelig «full-lastet», fikk vi servert nok et måltid/en nydelig middag på Frich’s kafeteria, Dombås.

Vi takker turkomiteen/de ansvarlige for nok en vellykket høsttur …

Ref. R. Thesen

 

 

Eidsvoll kirke 1.jpg

Eidsvoll kirke

 

Hamar 2.jpg

Domkirkeruinene på Hamar

 

Proysen 2.jpg

Prøysenstua – ’Du skal få en dag i mårå’

 

Rica 1.jpg

på Rica ..

 

Klikk på bildene

Hamar 1.jpg

Domkirkeruinene på Hamar

 

Proysen 1.jpg

Litt gråvær ved Prøysenstua

 

Bussen.jpg

Middag ..

 

Bussen.jpg

Hjem til Klæbu