Klosterruinene

 

Mariaklosteret

 
Mariaklosteret 1.jpegKlosterruinene.jpeg

Medlemstur til Frosta – Tautra

Ersgard 1.jpg

Ersgård ønsker velkommen . .

Ersgard 2.jpg

. . til frokost . .

Tirpitz.jpg

Fættenfjord - Tirpitz

Logtun kirke.jpeg

Logtun kirke

Frostating.jpg

Frostating - Tinghaugen

Mariaklosteret 2.jpeg

Mariaklosteret

Middag 1.jpeg  Middag 2.jpeg

. . så var det middag på Klostergården . .

 

 

Tidlig søndag morgen 18. september var hele 50 deltakere startklare til årets medlemstur med som så ofte før turkomiteens leder Torbjørn Lium ved rattet. Følget kom presis avgårde fra Klæbu i tykk tåke, men værutsiktene var gode utover dagen. Noe som viste seg å slå til.

Første stopp ble Stav. Der tok vi ombord  historiker og historieforteller Hans Olav Løkken. Han var bestilt som guide og forteller. Og vi skulle få mye for pengene;  - "snakkemaskin" som han er. Og så var vi i gang med super guiding fra første stund.  Vi kjørte Gevingåsen med gamle historiske plasser og fortellinger før vi svingte av mot Hegra og Ersgard hvor vi skulle spise frokost. Vertskapet på Ersgard Kjellrun Sakshaug med sønn og svigerdatter, Stein Sakshaug og Grete Sørebø, tok i mot oss på tunet til en omvisning om gårdens historie som slett ikke er småtteri. I historien kom vi stadig tilbake til eidsvollsmann Petter Johnsen Ertsgaard. Dette var hans hjem. Hans Olav Løkken holdt et eget foredrag undervegs om eidsvolls-forsamlingen og eidsvollsmennene som var samlet for å vedta ny grunnlov for Norge. Vi kan vel trygt si at vi fikk høre om ting som ikke står i historiebøkene også. Ersgard  tittelerer seg i dag som møtested og gårdshotell bare 10 minutter fra Trondheim Lufthavn Værnes. Og dørene står alltid åpne enten du er pilegrim eller laksefisker.  Vi ble servert norsk bondefrokost i gammelfjøset som er innredet for servering og fest. Av sønnen på gården fikk vi også historien om ølbryggertradisjonene.

Turen videre gikk opp Hegrabygda – Hembre gård – historien om Hegra festning – ned til Værnes Hovedgård. Løkken er pensjonert flygeleder, men har adgangskortet til Værnes inntakt. Vi la turen innom Værnes hovedgård og fikk historien om Randi og Arent Solem og deres tilknytning til Klæbu.  Randi (pikenavn Lauvaas) født 1775 ble sist gift med haugianeren Arent Solem født 1777 fra Klæbu. De eide bl.a. Værnes Hovedgård i noen år. Ærverdige Værnes hovedgård er ei typisk stor trønderlån, kjøpt av forsvaret i 1887 og sist pusset opp for 9 mill. i 2011.

Så gikk turen videre inn på E6 med første stopp i Fættenfjorden. Der fikk vi den interessante historien om Tirpitz. Tirpitz var sammen med søsterskipet Bismark de største slagskipene i den tyske krigsmaskinen under 2. verdenskrig. Tirpitz oppholdt seg i Fættenfjorden/Åsenfjorden fra januar til oktober 1942. Den vriene plasseringen inne i den trange fjorden skapte hodebry for allierte flyvere, for lokal-befolkningen og den lokale motstandsbevegelsen. Tyskerne bygde mange militære installasjoner i og rundt Fættenfjorden.  Dette gjorde det umulig å angripe Tirpitz.

Derfra gikk turen til Frosta med Frostating

/Tinghaugen og gamle Logtun kirke. Nå hadde tåka endelig lettet og vi fikk se Frosta med sitt store og frodige åkerlandskap badet i solskinn fra Tinghaugen. Derfra var ikke vegen lang over til historisk grunn på Tautra med klosterruinene og Nonneklosteret Mariaklosteret, en flott bygning satt opp i årene 2003 til 2006.

Middag, dessert og kaffe var bestilt på Klostergården og det stod klart til avtalt tid.

Hans Olav Løkken har en enorm lokalkunnskap til området for turen vår. Og vi fikk både historie og historier fra han nesten uten pauser. Han var meget bestemt på at vi skulle avslutte turen med et besøk innom Værnes kirke. Der hadde han selvfølgelig ordnet med nøkkel så vi fikk komme inn og ta en stille stund i refleksjon på kirkebenkene samtidig med at vi fikk historien om denne langkirken fra år 1100. Den er i stein og rommer 320 mennesker.

En trivelig søndag med mange inntrykk.

Alf Steinar

Les mer om:

 • Ersgård  ersgard.no

 • Mariaklosteret  tautramariakloster.no

 • Klosterruinene  frosta-historielag.no

 

 

 

Vaernes kirke.jpeg

Værnes kirke