Tur til "Grønningens rike"

23. september 2017

B1.JPG

 

B6.JPG

Frokost på Bårdshaug . .

B3.JPG

Harald Grønningens store premiesamling . .

B4.JPG

Fra Rolf Martin Melands samlinger . .

B5.JPG

Agdenes fyr . .

Kanskje ble noen av de knapt 50 klæbyggene, som var vel forberedt til historielagstur, litt skeptiske da de våknet lørdag 23. september til regnet som "trommet" på taket. Sjelden har vi imidlertid  opplevd en mer strålende solskinnsdag enn nettopp denne høstdagen i september.

Det ble en svært interessant tur med mange opplevelser/inntrykk etter at den tradisjonelle frokosten, denne gang på Bårdshaug herregård, var fordøyd. En omvisning i gründeren Christian Thams flotte bolig hvor Roar Heen berettet om denne spesielle og dyktige eventyreren, ble en meget interessant seanse.

Hvem visste forresten at den franske divaen Brigitte Bardot på 30-/40-tallet vokste opp i et trehus utenfor Paris produsert av nettopp Thams?

Ved avreise fra sentrum i den kommende storkommunen Orkland - hadde varaordfører i Agdenes, Hans Bernard Meland, inntatt plass foran i bussen. Vi fikk gjennom hele dagen en flott innføring i så vel politisk som annen informasjon om kommunen ved Trondheimsfjorden med sine drøyt 1700 innbyggere. Hans Bernard guidet oss også på en ekstra runde helt opp til fritidsområdet ved Øiangsvatnet i Lensvik.

Det var etter kommunesammenslåinga i 1964 at Lensvika ble sentrum for Ingdalen, Lensvik og den gamle Agdenes kommune. Spesielt på 1950 og 1960-tallet var Lensvika kjent for sin jordbæråkrer og mange minkfarmer. "Nå er det bare noen få som satser på jordbær og mink", sa Meland.

Vi var forespeilet en omvisning i Harald Grønningens(1934-2016) store premiesamling. Eks-rektoren på Lensvik skole, Jan Backlund, hadde solide kunnskaper om skikongens bragder fra han i 1960 tok sin tok sin første medalje i OL( Squaw Valley) til han la opp etter 1972-sesongen. Backlund skildret Harald som den han var; - en uhyre sympatisk person som ikke akkurat brukte store ord om sine prestasjoner.

Skikkelig imponert ble "turistene" da vi fikk se(og høre) hva Rolf Martin Meland kunne vise frem i sin privateide samling av traktorer, landbruksmaskiner, husgeråd og det meste som hørte til på en gård for 50-100 år siden. Ligård Ski & Veteranmaskiner, som startet med en "gråtass" for mer enn 12 år siden, har også en betydelig samling med ski fra lokale utøvere.

I Selva, i gamle Agdenes kommune, entret en lokalhistoriker Stig Trygstad bussen. Han tok oss med på en runde til det flotte grøntområdet ved Storvatnet, forbi Litlvatnet(Litlvatnet naturreservat) og ut til Agdenes fyr. Meget interessant og flott utsikt mot Brekstad(Fosen)fra det for lengst nedlagte fyret, - eiendommen som i dag eies av Klæbu sparebank.

 

Siste post på programmet var "baillbuffet" på Vertshuset Kong Øystein. Både "baill" av ulike typer og påfølgende riskrem smakte godt for sultne og historieinteresserte klæbygger.

 

B2.JPG

Så bar det hjemover, og som på alle bussturer arrangert av Klæbu historielag, satt stødige Torbjørn Lium ved rattet.

Ragnar