To annerledes kirker

Brungkirka

Mange har hørt om Brungkirka, men etter en liten rundspørring Historielaget har gjort er det svært få som har besøk den.

Den ble reist for 10-tusen år siden, den gang ismassene reiv og sleit i Brungfjellet og førte deler av det med seg. Etterhvert som isen trakk seg tilbake dukket Brungkirka opp.

Den står på et platå under nordvestenden av fjellet, omgitt av store blokksteiner.

Det er dimensjoner over ’’kirka’, noe bildene viser, den er 4,85 meter høy, 4,25 meter bred og 3,20 meter dyp.

’Kirka’ er en grensestein mellom Klæbu og Melhus, og er så absolutt verdt et besøk, sommer som vinter. Du finner den på kartet nedenfor ─ og har du GPS så er koordinatene disse: 0577217 ─ 7010701 (UTM sone 32V)

Brungkirka

Aid og Jan fra Historielaget under oppmåling av ’kirka’

Området rundt

Kart - God tur!

Steinkirka i Vassfjellet

På stien fra Tanem og opp mot Vassfjellet finnes et annet ’kirkebygg’. Tre steinblokker er fra naturens side stilt opp mot hverandre. De har en gang i tiden løsnet fra fjellet ovenfor og dannet en formasjon med to ’spir og et skip’. I hulrommet mellom to av blokkene dannes et åpent rom, med plass til flere personer.

Spirene er mellom 6 og 7 meter høye, med en dybde på ca. 5 meter.

Det knytter seg ofte historier til slike natur-fenomen. ’En bonde i Klæbu savnet en av sauene sine etter sankingen en høst. Utpå våren dukket sauen plutselig opp. Da han fulgte sporene i snøen, ledet de ham fram til Steinkirka hvor sauen hadde overvintret’.

Det er enkelt å finne denne ’kirka’. Fra Tanemskrysset følges løypetraseen til ’Vassfjellet Rundt’ til du treffer på skiltet (se bilde under). Følg så denne stien og du kommer rett på ’kirka’. Turen er ikke mer enn 1,5 km og egner seg godt som en kveldstur. Du finner også en trimpost der.

2009

Skilt

Kart - God tur!