Da leder i Menighetsrådet, Nils Grendstad, på vegne av historielaget og menighetsrådet,
ønsket velkommen til temakveld om «Klæbu kirke 225 år», hadde omlag 100 personer satt seg godt til rette i den åttekantede kirken.
Etter et historisk tilbakeblikk og flott pianospill av Gaute Robertsen fra Kulturskolen, kunne Nils introdusere kveldens første foredragsholder, historiker Svein Henrik Pedersen.
Det ble en interessant «seanse» hvor tilhørerne fikk god kjennskap til Klæbus spesielle kirkebygg, - fra det bygningsmessige til familien Forseth, med et utall av «Lars Larsen Forsether», hvor særlig stortingsmannen Lars (1759-1839) ble fremhevet som konstruktør og byggmester av denne særpregede kirken. «Kirka vår», ferdigbygd i 1790, - ble også modell for bl.a. tømmerkirka i Buvika, - oppført i 1819.
En kan merke seg at pengeinnsamlinger fra omkringliggende menigheter var viktig for å få bygget Klæbus nye - og for den tiden – svært avanserte kirkebygg.
På et bord foran alteret kunne vi denne torsdagskvelden studere modellen av Klæbu kirke. En historisk begivenhet i seg selv ettersom denne nå litt «skjøre kirken», laget av Lars Larsen Forseth(byggmesteren) og far i 1789, normalt ikke er til utlån. Til daglig er denne modellen lokalisert på NTNU Vitenkapsmuseet i Trondheim. For anledningen hadde imidlertid Jon Anders Risvaag fra museet med stor forsiktighet fraktet og montert «trekirken».
Biskop Tor Singsaas gratulerte og roste i sitt innlegg Klæbu menighet for arrangementet. «Hyggelig for en «buviking» å være til stede på 225-års-jubileet», sa biskopen.
Litt sang og musikk hører med når folk samles i kirka. I tillegg til tradisjonell salmesang hadde Kulturskolen flere innslag. Maren Bjørkøy imponerte med «Har du fyr», - med tekst og melodi av Ola Bremnes. I tillegg fikk vi en flott fremføring av fire trompeter med Svend Arne Sørum og tre kulturskoleelever.
Etter kaffepausen med nydelig og flott «kirkekake», fikk vi et interessant foredrag av Astrid Grendstad. Temaet var «Bevaringsplan for Klæbu gamle kirkegård». En komite på 6 medlemmer, oppnevnt av Klæbu historielag, gjennomførte 2006-2014 et grundig arbeid i/om kirkens «nærområde».
Et produkt på hele 167 sider ble utarbeidet. «En god beskrivelse av det vi har på kirkegården. En historisk bakgrunn + mange nye opplysninger», sa Astrid. Vi fikk bl.a. høre om en del spesielle graver/gravtyper + også om flere menneskeskjebner. Hele 58 gravminner er eldre enn 100 år. På den gamle kirkegården er det
* 180 meget bevaringsverdige gravminner
* 72 bevaringsverdige gravminner
* 5 uten gravutstyr (Jordmor Marie Riise + Maltakommisjonen (minoriterer i det norske samfunnet)).
En høytidelig avslutning med biskop Tor Singsaas avrundet en meget interessant kveld i Klæbu kirke.
Ragnar Thesen

Klæbu kirke 225 år - 2015








